24 de setembre de 2013

Educere

Per educar un nen cal la tribu sencera! Proverbi africà.

L’educació és la base on construir, és on es forgen els valors i les persones, i és cosa de tota la comunitat educativa (família, escola, entorn...). Acompanyar a l’infant en el seu procés de creixement com a persona des de la responsabilitat i el respecte per deixar-lo ser el que és, és tot un repte. De fet educar ve de la paraula educere que significa extreure de dins, o sigui fer sorgir el potencial que cadascú porta dins seu.

L’educació es l’eina més poderosa per canviar el món. Nelson Mandela 

Si comencem per nosaltres mateixos, ens podem formular diferents preguntes: Quins valors tinc a la meva vida? Quin model sóc pels meus fills/alumnes/néts/...? Quines són les meves qualitats personals que trec cap a fora? Com assumeixo la meva responsabilitat pel que fa a l’educació? Quines accions concretes duc a terme a fi de contribuir en l’educació que m’agradaria? Quanta feina per fer!!!


Si la base no es col·loca bé, tot el que es construeixi a sobre perillarà.
Si l’inici està ben fonamentat, el què segueixi tindrà moltes possibilitats de col·locar-se bé.
Si l’inici està ben col·locat i continuem construint amb perseverança, responsabilitat i, sobretot, amb molta cura i afecte, l’edifici serà equilibrat, sòlid i segur.
El resultat final serà excel·lent.
Si la base no s’ha col·locat bé, haurem de fer reformes estructurals a l’edifici i no limitar-nos a un canvi en la decoració de les parets.

Llibre “Ámame para que me pueda ir” Soler@ConanglaPersonalment crec que estem en un moment de canvi important i que tenim molt per aprendre dels nostres nens. Per mi el gran repte és obrir la ment i el cor a la vida, i aprendre a fluir per poder educar amb respecte, responsabilitat i amor.

Deixar-los ser, deixar-los marxar, desprendre’ns-en!Una abraçada,
Roser

2 comentaris:

 1. Doncs per el que sembla els nostres governants no pensen el mateix i continuen retallant l'educació dels nostres petits

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Joan! Certament les circumstàncies actuals no són gens favorables i tan debò canviïn aviat. Tot i així, penso que l'educació és cosa de tots: pares i mares, famílies, mestres, col·laboradors, poble, país... i que és un tema prou important com per reflexionar-hi. Des de casa i l’escola, tot i les circumstàncies adverses que vivim, podem fer-hi molt per l’educació, doncs per sort l’educació té molt a veure en els valors, l’exemple i la vida mateixa! Personalment com a mare i professional ho visc com un repte engrescador i percebo cada vegada més persones amb voluntat de canvi que porten a terme projectes educatius molt i molt bonics!
   I com bé dius, tan debò tots els factors ens fossin favorables!!!
   Gràcies pels teus comentaris enriquidors Joan, una forta abraçada! Roser

   Elimina